Brutalismen – älskad och hatad

Brutalismen var en arkitektonisk stil som hade sin höjdpunkt under 1950-60-talen som sprang ur den modernistiska arkitekturen. Brutalistiska byggnader är vanligtvis storskaliga, kantiga och byggda i betong. Stilen står i stark kontrast till föregående decenniers mer utbroderade byggnadsverk. De flesta byggnaderna i brutalistisk stil är olika typer av myndighetsbyggnader och det finns många kända exempel runtom i världen. Bostons stadshus är ett exempel. Ett annat känt exempel är Trellick Tower i London som blev känt för några år sedan på grund av en olycklig brandolycka. Det är en ganska ambivalent stil i det att det finns otaliga exempel på brutalistiska byggnader som är rent monstruösa, men det finns också minst lika många exempel på hus som är otroligt vackra.

Forna Sovjetunionen

Mest associeras brutalismen kanske med länder som hörde till sfären runt Sovjetunionen. Arkitekterna där hade uppenbarligen en viss förkärlek för att smälla upp enorma byggnadsverk som fick människor att uppleva en känsla av litenhet. I någon mån var det nog ett medvetet ideologiskt projekt som syftade till att få människor att känna att de var en del av ett stort kommunistiskt projekt.

Idag uppförs få byggnader, om ens några, i rent brutalistisk stil. Det betyder dock inte att brutalismen är helt död. Dess inflytande syns än idag i många nya byggnadsverk. Oavsett om du bor eller verkar i en byggnad som har inspirerats av brutalismen eller ej blir inomhusmiljön piggare och mer inspirerande om du har någonting på väggarna. Hos Desenio hittar du ett brett sortiment av posters med allt från modern till klassisk konst. Du kan köpa dem inramade med ramar i många olika stilar och det finns motiv som passar alla olika sorters inredningsstilar.

Många kritiker och fans

Bland brutalismens mer namnkunniga kritiker finns ingen mindre än Prins Charles. Han har kallat många brutalistiska byggnadsverk för inget mindre än ”högar av betong”. Man behöver inte vara av kunglig börd för att ogilla stilen, den har uppenbarligen sina belackare också allmänheten. Ett stort skäl till det sägs vara att byggnaderna inte klarar av fuktiga klimat särskilt bra. Betongen blir med tiden lätt missfärgad och mossig, men kritiken gäller i första hand många av de enkla brutalistiska byggnader som uppfördes. Eftersom stilen i såpass hög grad bygger på betong och enkla, raka linjer passade den bra för att massproducera bostadshus i förorterna.

Brutalismen har dock också fans. I svallvågorna av missnöjet med många brutalistiska byggnader har många rivningar skett. Det har gjort att det startats en hel del stödgrupper runtom i världen som jobbar för att bevara brutalistiska byggnader. Det finns till och med turister som reser runt i världen och tittar på byggnader, och ett företag, Blue Crow Media, har riktat in sig på att släppa kartor över var man kan hitta brutalistiska byggnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *