Återkommande design inom inredning

Inredningstrender kommer och går, men vissa design består och framför allt så återkommer de. En del förnyas och återkommer i ny tappning, decennier efter originalets lansering medan annan inredningsdesign blomstrar på nytt i dess ursprungliga form och får konsumenterna att vallfärda till antikbutiker och loppisar. Här tittar vi närmare på några återkommande klassiker.

Lampor

Bland lampdesign finns flera återkommande modeller som kommer och går. Då man ändå behöver lampor är det perfekt att även låta dem utgöra en snygg inredningsdesign, i synnerhet om man inte är så mycket för inredningsdetaljer i övrigt. Nedan följer några bra exempel:

  • Bankirlampan. Bankiren är en riktig klassiker vad gäller bordslampor och fördelen är att den inte är så svår att få tag på. Det är nämligen inte enbart på antikrundor eller loppisar man kan hitta en bankirlampa då de nyproduceras i såväl traditionell, originaltrogen design och med något nyare detaljer på sina håll. En bankirlampa finns för närvarande bland annat hos Buildor, där man även hittar andra snygga lampor och mycket annat till hemmet.
  • Lavalampan. Många vuxna som växt upp med lavalampan slår sig troligen för pannan när de ser detta alternativ. Men faktum är att det fortfarande tillverkas nya lavalampor och de är väldigt populära bland barn och ungdomar.
  • Flerarmad golvlampa i guld eller silver. Vad gäller denna klassiker så finns det versioner att hitta från 60-talet och fram till idag, men vi är troligen många som förknippar denna lampa med 70- och 80-talet. De äldre modellerna har ofta marmorfot.
  • Jordglobslampa. Jordgloben som nytta och dekoration har funnits med länge. Den finns i klassisk och verklighetstrogen form, men även i svart/silvrig eller färgglad konstellation med eller utan belysning.

Möbler

Det är dock inte enbart lampdesign som tenderar att göra comeback otaliga gånger, det gäller även för möblerna. I takt med att vissa modeller blir mer populära på antikauktioner börjar de nya möbeldesign få mer eller mindre likhet från de gamla modellerna. Så vill man inte köpa begagnade antikviteter då kan man ofta få en hint av den gamla designen i nyproducerade exemplar. Exempel på återkommande design och möbler följer nedan:

  • Stringhyllan. Ett solklart exempel på en gammal design som verkligen fått liv på nytt, det är därför inte svårt att hitta nyproducerade stringhyllor i olika färger och utformningar.
  • Pinnstolen. Den här designen är gammal och verkar aldrig riktigt vilja försvinna från inredningstrenderna, utan förnyas helt enkelt bara. Finns i all världens design och färger.
  • Dagbädden. Dagbädden som för länge sedan användes som en extra sovplats, eventuellt även i köket, var faktiskt ofta avsedd för hushållspersonal som förr ofta bodde med familjen. Numera är dagbädden populär i såväl gammaldags form som i modernt smide eller andra trendiga former och även om den ännu kan användas i köket så används den även i såväl tv-rum, sovrum som allrum.

Hur återkommande de moderna design kommer bli i framtiden återstår att se, men kanske kan det vara värt att hålla fast vid några favoriter och kanske spara till barn och barnbarn för framtida bruk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *