Adventsstjärnor är nog något som de flesta har en kär koppling till. En symbol för väntan, inte bara på Herrens ankomst, utan också på den fröjdefulla stämningen som julen för med sig. Det är något alldeles speciellt med att vandra längsmed en svensk gata i december och skåda alla stjärnor som hänger i vart och vartannat fönster.
De flesta har säkert en god aning om varför vi sätter upp stjärnor i fönstren, ibland redan i november, trots att stjärnan historiskt förknippas med första december. Den ursprungliga anledningen är ju för att representera stjärnan över Betlehem – den som enligt Matteusevangeliet tändes då Jesus föddes, och som de tre vise männen följde i sitt sökande efter Jesusbarnet. Men den faktiska anledningen är att välkomna den tid på året då så många av oss mår som bäst. När snön ligger vit på gator och torg, och något alldeles speciellt infinner sig i var människas hjärta. Det är således inte bara av historisk, utan även av kulturell signifikans som vi sätter upp stjärnorna.
Stjärnornas ursprung och design
Det som gör adventsstjärnan så alldeles speciell är att det är en så typiskt svensk tradition; det är aldrig man ser dem i amerikanska filmer eller serier. Men faktum är att adventsstjärnan från början var ett tyskt påfund. Det var i staden Herrnhut, på en skola, som man på sent 1800-tal började producera dessa. Stjärnorna vandrade sedan norrut tills de kom till Sverige, där de blev poppis på 1930-talet. Det är då ordet adventsstjärna för första gången dyker upp i språket. Det som skiljer den Herrnhutiska stjärnan från vår traditionella stjärna är dess formgivning. Den Herrnhutiska stjärnan är nämligen formad som en boll med spetsar åt alla håll. Det är således svårt att sätta upp den i ett fönster, vilket kanske är en av anledningarna till att vår 7-uddiga svenska stjärna blev så populär. Det sägs att det var H&M:s grundare Erling Persson som utformade den 7-uddiga, gulröda stjärnan som många av oss ser framför oss när vi tänker på adventsstjärnor.
Idag
Nu för tiden kan man i butiker runt om i landet enkelt hitta oändligt många olika designer och typer av adventsstjärnor. Från de klassiska 7-uddiga pappersstjärnor till 10-uddiga trästjärnor, eller varför inte den tidlösa 8-uddiga kopparstjärnan som många av oss förknippar med juletid. Varje butik har ett eget utbud av stjärnor, så att varje svensk kan skaffa sig en egen unik variant. En märklig företeelse i ett Sverige där man vanligtvis inte ska sticka ut för mycket. Men när det kommer till adventsstjärnor, då är det en annan femma. Detta om något är ett bevis på att adventsstjärnorna utgör en av de viktigaste delarna av det svenska julfirandet. För ända sedan 1940-talet, då stjärnorna började massproduceras i vikbart format, har adventsstjärnorna varit en oumbärlig del av den svenska jultraditionen, precis som julgranen och brännandet av Gävlebocken.