Compact living

En alldeles särskild utmaning för inredningsdesigners är när de måste jobba på en riktigt liten yta. I trångbodda städer, som New York (och Stockholm, mer och mer), är det också ett vanligt problem att man inte har mycket utrymme att spela på när man ska inreda sitt hem. Att ändå lyckas få plats med kök, badrum, sovplats och utrymme för umgänge, och dessutom göra hela paketet estetiskt tilltalande, är en utmaning som kräver god design både från möbelformgivare och inredningsdesigners.Attefallshus_Segeltorp_2015

En självklarhet för de som ska inreda en mycket liten yta är att bygga på höjden, och utnyttja utrymmet ovanför golvnivå. Ett bra sätt att göra det är att bygga eller köpa en loftsäng. På det sättet frigör man yta under sängen som kan användas som arbetsplats, myshörna, garderob eller något annat. En person som valt att använda sig av denna lösning är Felice Cohen, som bor i New York i en lägenhet som bara är 8 kvadratmeter stor. Trots det har hon plats för ett litet badrum, ett skrivbord, en läshörna, mycket förvaring och en säng. Förutom loftsängen utnyttjar hon utrymmet uppåt på flera sätt. Ovanför skrivbordet har hon till exempel stålhyllor nästan hela vägen upp till taket, där hon förvarar det mesta i lägenheten. Ett annat alternativ kan vara att bygga ett helt loft, och ha arbetsplatsen ”en våning upp” istället för bara sängen. Det är en dyrare lösning, men kan samtidigt ge mer yta åt lägenheten.

En annan självklar lösning är att inreda med möbler som är flexibla och som går att göra mindre eller större beroende på behov, eller som går lätt att stoppa undan och plocka fram. Ett sådant exempel är fällbord, som monteras mot väggen och som kan fällas ned när man vill utnyttja golvytan, men som lätt kan fällas upp för att skapa en matplats för två. Ett annat alternativ är bord med slagskivor, som gör bordet större när man har fler gäster.

Ett bra exempel på när dessa lösningar kan vara användbara är när man ska inreda ett attefallshus. Ett attefallshus får vara som störst 25 kvadratmeter, vilket inte är stort, men får inredas som en permanent bostad. Du hittar ett stort utbud av attefallshus på Byggmax.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *