Inredningsdesign i den moderna bemärkelsen är ett fenomen som börjar dyka upp ganska sent i människans historia, närmare bestämt i början av 1900-talet. Länge menade man med ”inredningsdesign” själva formgivningen av möblerna i inredningen: en inredningsformgivare var med andra ord någon som ritade en stol eller ett bord, inte bara en person som ställde in i ett rum en stol eller ett bord som någon annan gjort. Den gamla innebörden av ordet finns kvar än idag, men den moderna betydelsen, där inredningsdesignern inreder själva rummet (inklusive färgsättning, belysning, textiliter, växter etcetera) har tillkommit.
De första professionella formgivarna som man anlitade i början på 1900-talet var mycket ofta arkitekter i grunden. När dessa arkitekter anlitades att rita en byggnad var det för dem en självklarhet att byggnadens inredning ingick i deras uppdrag, såväl som byggnadens utsida och form. De var med andra ord mångsidiga formgivare, som förutom hus också formgav möbler, lampor, textilier, bestick och allt annat man kan hitta inomhus. Ett av de första exemplen på detta var den tyske arkitekten Peter Behrens, som anlitades av AEG, men även i Sverige finns det flera exempel på dessa skickliga arkitekter med många förmågor: Ragnar Östberg, Carl Malmsten, Gunnar Asplund, Bruno Mathsson och Yngve Ekström, för att bara nämna några.
Efter andra världskriget började man särskilja på inredningsdesign för privata hem och för offentliga miljöer, vilket så småningom ledde fram till idag, då intresset för inredningsdesign är större än någonsin, och varje svensk ägnar sig åt det i sitt eget hem i större eller mindre utsträckning.
Om du är en nyutexaminerad inredningsdesigner som precis ska starta ditt eget företag och ge dig ut på arbetsmarknaden för att leta uppdrag, kommer du säkerligen att ha mycket på ditt bord under något år framöver. När du har fullt upp med att nätverka, marknadsföra dig på sociala medier och koncentrera dig på att utföra dina första uppdrag så bra som du bara kan, kan det vara skönt att slippa tänka på att pengarna från dina fakturor kommer in. Om du vill vara säker på att du får betalt utan att behöva fundera på det kan du låta Fakturino hjälpa dig med fakturaköp, och få tid över till annat.