Vad är god design?

När man pratar om design och formgivning inom miljöer, inredning, kläder och möbler med mera handlar det ofta om att kombinera estetik och funktion. Begreppet design är dock omtvistat, och bestämd definition av det finns inte. Inom designhistoria finns det ett flertal exempel på produkter där estetik och idén bakom själva objektet är mer framträdande än dess funktionalitet – och vice versa. När estetiken är mer framträdande än funktionaliteten börjar objektet närma sig konst i högre grad än att faktiskt vara till för att användas. Detta fenomen återfinns inom till exempel kläddesign, men också inom produkt- och inredningsdesign.Vad är god design 1

 

Design som talar till våra känslor
Vad som räknas som god design är omtvistat. Som nämndes ovan har god design många gånger ansett vara de produkter som på ett lyckat sätt kombinerar funktion och estetik. Utesluts det ena eller det andra från en produkt är det inte längre design. Men är det verkligen så? I sin bok ”Emotional Design: Why we love (or hate) everyday things” skriver Donald A. Norman om det han kallar för ”emotional design”. Det är produkter som är skapade för att få oss att känna något, och gjorda för att tilltala oss. Deras funktion kommer ofta i andra hand.  Det finns ju prydnadssaker som inte är menade att fylla någon annan funktion än att just vara prydnader. Men vad händer när produkter som ska gå att använda, till exempel möbler och köksredskap är så designfokuserade att de blir i det närmsta oanvändbara?

 

Röd och Blå Stol och Juicy Salif
Två exempel på objekt som inte är funktionella är Röd och Blå Stol (Red and Blue Chair) skapad av Gerrit Rietveld 1917 och Citruspressen Juicy Salif skapad av Phillippe Starck 1990. Röd och Blå Stol är, som namnet avslöjar, en stol. Den är skapad i enkla geometriska former med färgerna blå, röd och gul. Ta en titt på stolen och fundera på hur bekväm den egentligen är att sitta i? Inte särskilt, men ändå har stolen sålts i stora mängder. Detsamma gäller Juicy Salif som i år fyller 25 år. Denna citruspress, utformad med inspiration från bläckfiskar, är långt ifrån funktionell när det kommer till att pressa citrusfrukter. Designern Starck har själv uttalat sig om att funktionalitet inte var syftet när han designade den. Snarare ville han skapa ett samtals- och diskussionsämne. Vad säger du – är dessa objekt god design trots deras brist på funktionalitet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *