Kläddesign och mode

Är du intresserad av mode och kläder? Då har du antagligen redan någorlunda bra koll på kläddesign och kända designers. De kläder vi hittar i butiker som H & M, KappAhl, Zara och Carlings är ofta inspirerade från stora kläddesigners – både historiska och nutida. Det är designers som sätter trender som klädkedjorna sedan tar efter. Detta har du säkerligen koll på om du till exempel har varit på en modevisning någon gång. Vissa modedesigners har blivit så inflytelserika att de numera är ikoner. Du har säkert hört namn som Coco Chanel och Vivienne Westwood, oavsett om du är intresserad av design eller inte.Kläddesign och mode 2

 

Banbrytande Coco Chanel
Gabrielle “Coco” Chanel levde mellan 1883 och 1971 i Frankrike. Runt 1920-talet kom hennes karriär som modedesigner igång ordentligt och Coco Chanel kunde då öppna lyxiga klädesbutiker. Resten är en framgångssaga. Det var Chanel som började använda sig av jerseytyg på ett innovativt sätt. Den klassiska Chanelväskan är ett måste i garderoben för många trendiga människor än idag. Det som Chanel kanske blev som allra mest känd för var dock den så kallade ”lilla svarta”. Det är en enkel svart klänning i olika material som passar i de flesta situationer. Även ”Chaneldräkten” med knälång kjol och tillhörande jacka används fortfarande idag, framförallt i jobbsammanhang. Förutom kläder designade Chanel även smycken och accessoarer. Parfymen ”Chanel no.5” används av kvinnor över hela världen. Under 2016 kommer den första Chanel-butiken att öppnas i Stockholm – håll utkik!

 

Punkiga Vivienne Westwood
Vivienne Westwood föddes 1941 i Storbritannien och anses vara en av världens mest inflytelserika modedesigners. Hon är framförallt berömd för sin udda design. Har du någon gång gått in i en affär och sett punkinspirerade kläder, till exempel nitar och neonfärger kombinerat med svart? Inspirationen till detta kommer med största säkerhet från Vivienne Westwood. Hon var nämligen den som började koppla samman Punk och New Wave med klädmode under 1970-talet. Sedan dess har hon gått ifrån punkstilen till vis del men kläderna hon skapar är fortfarande excentriska och rockiga. Denna stil har lockat många kändisar. Bland annat har Pharrell Williams och Gwen Stefani burit kreationer från Vivienne Westwood. Hon är även känd för galaklänningar och hennes kläder har burits av kungligheter i bland annat Storbritannien. Förutom klädskapande har Westwood uppmärksammats för sitt politiska engagemang, framförallt inom miljöområdet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *