Digital design och interaktionsdesign

Begreppet design har traditionellt kopplats till exempelvis inredning, industri, kläder och miljöer av olika slag. Ju mer teknologiskt vårt samhälle blir, desto större krav finns det dock på andra sorters design. Idag pratas det mycket om webbdesign, digital design och interaktionsdesign. Trots att begreppen skiljer sig något åt handlar de generellt sett om utseende och användning av till exempel mobiltelefoner, internet och TV-apparater. Vid lanserandet av exempelvis en ny Tv-kanal, en applikation eller en hemsida krävs det att de tänkta användarna kan navigera sig fram enkelt och upplever produkten som tilltalande. Det har många företag förstått idag och arbetar därför ständigt med att utveckla sina tjänster utifrån ett designperspektiv.

Woman surrounded by  computer icons and binary, portrait

 

Ny design på Canal Digital
Canal Digital grundades 1997 och är ett distributionsbolag inom TV och interaktiva tjänster. Idag är de en av de största inom sitt område i Norden och distribuerar över 100 tv-kanaler och interaktiva tjänster. En av tjänsterna är C More, ett paket där du kan välja tjänster inom områden som film och sport. I paketet får du även tillgång till C More Play, en funktion där du kan ta del av många filmer och program när det passar dig. Detta kommer du åt genom funktionen GO i boxen, som nu också har fått en ny design. Det nya utseendet är ett bra exempel på vad digital design och interaktionsdesign innebär. Ändringar, såsom lättare navigering, förbättrad sökfunktion och funktioner som gör att du kan samla dina favoriter, har gjorts. Syftet med detta är helt enkelt att underlätta för användaren. Denna typ av design har alltså i högsta grad användarfokus, även om estetiken också är viktig.

 

Hur blir man interaktionsdesigner?
Låter interaktionsdesign som något du skulle vara intresserad av? Idag finns det utbildningar som riktar in sig på interaktionsdesign. Alla utbildningar ser såklart inte exakt likadana ut. Men du kan förvänta dig att få lära dig om till exempel informationsteknik, konceptutveckling och grafisk formgivning. När du är klar med utbildningen finns det en mänga olika arbeten att söka – vad sägs till exempel om nätverksdesigner eller användbarhetsexpert? Dessa kompetenser kommer garanterat att bli mer och mer eftertraktade i organisationer ju mer teknologiskt utvecklat vårt samhälle blir.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *