Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent var en av de riktigt stora modeskaparna och han hade inte bara stort inflytande på modeindustrin utan överhuvudtaget på hur vi uttrycker oss med kläder och accessoarer. Rent estetiskt skulle världen inte vara sig lik utan Yves Saint Laurent. Yves behärskade såväl de stora och yviga uttrycken på spektakulära cat-walks i världens modemetropoler och ett enklare formspråk som passar för kläder tänkta att komma till användning i vilken bättre garderob som helst. Yves vågade ta risker och blev såväl hyllad som kritiserad. Han var även en slipad affärsman och lär ha varit god för 350 millioner dollar när han dog.

Från Dior till Gucci

"Los Angeles, USA - October 04, 2012: Yves Saint Laurent store front located in Beverly Hills. Yves Saint Laurent or YSL is a luxury fashion house founded by Yves Saint Laurent and his partner, Pierre BergA. On June 21, 2012, it was announced that the brand would be renamed Saint Laurent Paris."

Yves föddes i Algeriet (som då var franskt) på 30-talet och dog 2008 i Paris. Han är en av de främsta franska modeskaparna genom tiderna och märket, som bär hans namn, lever i hög grad kvar än idag. Yves började sin bana hos Christian Dior och när han dog var det Gucci-koncernen som förvaltade varumärket och det gör de än idag. När det handlar om bestående trender som Yves Saint Laurent ska ha erkännande för brukar man nämna smoking för kvinnor och safarijacka. Som person var Yves något av ett enigma. Som homosexuell trakasserades han under sin barndom och det gjorde honom skygg även senare i livet. Han hörde ändå till Europas absoluta jet-set och omgav sig med vackra och begåvade människor. Yves liv har gett upphov till flera filmer och biografier. Här kan du ta del av erfarenheter gjorda av skådespelaren Gaspard Ulliel om att spela Yves Saint Laurent på film.

Haute couture och ready to wear

Det franska modeoraklet Yves Saint Laurent är känd både för sina extrema haut couture kreationer och för sina ready to wear -kollektioner. Haut couture kan sägas vara modets svar på konst. Kläder som uttrycker och ofta på ett medvetet sätt överdriver en viss riktning inom modet och som visas under modeshower. Yves anses stå bakom flera av de viktigaste och vackraste showerna genom tiderna. Han hade ett stort intresse för konst och en av de högst värderade privata konstsamlingarna i hela världen. Hans kläder återspeglade detta intresse, han var bland annat influerad av Piet Mondrians abstrakta tavlor och gjorde klänningar med mondrianartade mönster. Samtidigt var Yves Saint Laurent den förste stora modeskaparen som lät tillverka bra kläder i större skala. Tidigare var det mest skräddarsytt och unika plagg som gällde för klädintresserade med stort ekonomiskt svängrum. Han mottog kritik för detta men historien har gett honom rätt och alla stora modehus gör idag ready to wear kollektioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *